Abby Israëls

Abby Israëls

Voorzitter synagoge in de Gerard Doustraat; draagt sinds 2008.

“Ik hoor het mezelf nog zeggen in een filmpje dat werd gemaakt voor het Joods Historisch Museum: dat het me erg onwaarschijnlijk leek dat er ooit nog een eroev zou komen in Amsterdam. Er werd op dat moment al zo lang over gediscussieerd, maar moet je nu eens zien: het is toch gebeurd.

Ik ben als voorzitter vaak in deze synagoge aan de Gerard Doustraat te vinden. Als er instanties langskomen laat ik ze binnen, en elke vrijdagmiddag, voor aanvang van de sabbat, zorg ik dat alles klaarstaat voor de dienst de volgende dag: dat de thermoskannen met heet water gevuld zijn.

Deze sjoel trekt steeds meer toeristen aan, vooral Amerikanen en Israëliërs. Veel buitenlandse bezoekers torsen van alles met zich mee. Soms omdat ze geen boodschap hebben aan de eroev en sowieso zouden dragen, maar vaker omdat ze weten dat het mag. Een enkele keer ontgaat ze de details. Laatst hadden we bijvoorbeeld mensen die er pas hier in de synagoge achter kwamen dat ze buiten de eroev overnachtten, aan de overkant van de Amstel. Zij hebben al hun spulletjes hier toen achtergelaten.

Voor mensen die zonder spullen aankomen, hebben we altijd wel gebedenboeken, talliets en een stapeltje leesbrillen van de HEMA op voorraad: +1, +2, +3. Voor elk wat wils.

Zelf draag ik alleen de spullen die ik die dag zelf nodig heb. Soms geeft de rabbijn me vooraf een briefje met de dingen die hij die ochtend wil zeggen. En als ik weet dat er koffiemelk nodig is voor de bijeenkomst na de dienst, dan steek ik vanuit huis weleens een flesje in mijn zak. Het papieren labeltje tussen dop en fles scheur ik dan op vrijdag vast stuk, zodat de sabbatsregels niet overtreden worden. Als ik de spullen in een tasje draag, dan liever niet een van Albert Heijn maar van Mouwes, een Joodse winkel waarvan iedereen weet dat die op sabbat is gesloten. Je wilt niet de verwarring laten ontstaan dat het oké is om op zaterdag boodschappen te doen.

AI_Gerard_Dou