Asher Lieblich

Asher Lieblich

Accountant uit Brooklyn, New York, (Koningsdag)toerist; overweegt bij een volgend bezoek aan Amsterdam te dragen.

“Ik kom hier meestal voor zaken, maar nu wilde ik de Keukenhof zien en Koningsdag meemaken. Het is een bruisende stad, en ik ben gek op alle musea en boekwinkels hier. Ik heb een hang naar oude steden als deze. Naar Duitsland en Polen, waar mijn voorouders vandaan komen, ga ik niet. Daarvoor is er daar te veel gebeurd. Dan is Amsterdam een mooi alternatief.

Ik denk dat veel praktiserende Joden Amsterdam vermijden omdat ze de stad associëren met seks en drugs, maar hoewel ik hier bijna midden in dat gebied zit, merk ik daar niet veel van. Amsterdam mag best wat harder laten weten dat het beschikt over een eroev. Het zou vast extra Joodse toeristen naar de stad toe trekken. Dat er hier een eroev is, weet ik zelf pas een paar dagen. Al die keren daarvoor ben ik gewoon zonder spullen vertrokken uit het hotel. Ik heb ook niks nodig. Geen plattegrond, want nadat ik hier vaak enorm verdwaald ben, ken ik de weg hier inmiddels wel. En aan de hotelsleutel heb ik sowieso niks, omdat die elektrisch is, en we geen stroom mogen gebruiken op sabbat. De conciërge van het hotel, die me inmiddels kent, is zo aardig op sabbat met me mee te lopen om de deur voor me te openen.

De rabbijn die ik gisteren sprak, vertelde me dat de eroev in Amsterdam koosjer is. In dat geval neem ik volgende keer misschien mijn leesbril mee als ik op pad ga, en mijn talliet. En nu was het ook maar goed dat er hier een eroev is, want ik had per ongeluk nog een papiertje in mijn zak zitten van de avond ervoor: jullie visitekaartje.”