Familie Mehlmann

Familie Mehlmann

Draagt sinds 2008.

Doron: “Vanaf dag één hebben we van de eroev geprofiteerd.”

Elishewa: “Noam werd geboren toen Amsterdam net een eroev had, dus we konden met hem van jongs af aan al naar buiten met de buggy. Een vriendin van mij nam het zekere voor het onzekere en bleef met haar kinderen op sabbat thuis. Dan dacht ik soms: doe toch niet zo moeilijk. Ga gewoon naar buiten. Je ontzegt jezelf een belangrijk deel van je sociale leven.”

Doron: “In de sjoel die we als eerste met Noam bezochten, Beit Midrasj, werd de eroev afgekeurd, vooral door invloed van de streng orthodoxe rabbijn Padwa die daar toen de leiding had. Als een van de weinige bezoekers die droegen op sabbat, werd ik er niet alleen op aangekeken, maar ook buitengesloten van sommige activiteiten. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een andere sjoel, en in 2010 kwamen we terecht bij de synagoge aan de Gerrit van der Veenstraat, waar rabbijn Raphael Evers destijds de leiding had. Omdat hij tot aan zijn oren betrokken was bij die eroev, was het daar totaal geen issue dat we droegen.”

Elishewa: “Ik doe dat dragen wel met beleid. Ik let er bijvoorbeeld op dat ik geen onzinnige dingen meeneem. Alleen wat ik nodig heb, zonder franje. Zo draag ik mijn spullen in een papieren tasje. Mijn mooie tassen zijn voor door de week.”

Leah weet wat ze graag meeneemt: “Snoep!” Noam ook, maar hij noemt daarnaast nog het gebedenboek dat hij vorig jaar voor zijn verjaardag heeft gekregen. Zijn naam staat er in glimmende, Hebreeuwse letters op.

Doron: “Ik ga op sabbat ook weleens op pad met een boek, maar als dat niet zou kunnen, zou het niet erg zijn. Dan zou ik mijn sleutel weer aan een riem dragen, zoals ik vroeger deed. Voor mezelf is er geen echte noodzaak om spullen mee te nemen op sabbat, maar met kinderen is het een heel ander verhaal.”

Elishewa: “Leah kan al een heel stuk lopen, maar als we na de dienst nog verder gaan om iemand te bezoeken, dan is het heel fijn een buggy te hebben voor de terugweg.”

Doron: “We hebben nooit aan de grens getwijfeld. We stellen alle vertrouwen in de Nederlandse rabbijnen.”